Hoe word ik miljonair ? Stappenplan
Wordt miljonair. Bouw je eigen geldboom, waarvan je tot in lengte van jaren geld kunt plukken.
Geld groeit toch niet ?
Jawel, geld groeit, en hoe!
Inhoud

Stap 1 : Open een miljonairsrekening

Stap 2 : Spaar een vast bedrag per maand van je netto salaris

Stap 3 : Verhoog je inzet, als je salaris stijgt

Even denken: Rente op rente effect

Stap 4 : Open een beleggingsrekening

Stap 5 : Verhoog je rendement met aandelen

Stap 6 : Open een goudrekening

Stap 1 : Open een miljonairsrekening

Open een spaarrekening, waar je al het geld binnen laat komen, waarmee je je eerste miljoen opbouwt. Dit geld moet zoveel mogelijk voor je werken. Neem dus geen betaalrekening, maar een spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente. Voor die rente hoef je niets te doen! Het stroomt vanzelf binnen! Het moet wel een spaarrekening zijn, waar je per maand minimaal 5000 Euro zonder kosten vanaf kunt halen. Dat is omdat je er later zonder opnamekosten aandelen van moet kunnen kopen.

Het kan zijn, dat je eigen bank zo’n rekening heeft. Er zijn echter behoorlijke verschillen in rente percentages. Als je voor een miljoen gaat, en dat ga je, dan neem je geen genoegen met te weinig. Kijk op het overzicht van spaarrekeningen (Independer) om je te oriŽnteren. Nogmaals: kies een rekening waar je geld zonder boeterente vanaf kunt halen.

Ziezo, dat is vast gedaan! Je hebt een rekening voor je eerste miljoen. Een prettige gedachte dat de eerste stap is gezet. Miljonair worden is geen droom meer, maar een project waar je aan werkt. Houd goed in de gaten dat deze miljonairsrekening een hele bijzondere rekening is. Je mag hier wel geld op storten, maar je mag hier niets afhalen behalve voor het kopen van aandelen. Als je hier een keer geld afhaalt ben je verloren en is het hek van de dam. Zelfbeheersing is de sleutel tot succes!

Haal dus nooit geld van je miljonairsrekening af voor het kopen van leuke, nuttige, aangename of andere dingen.

Stap 2 : Spaar een vast bedrag per maand van je netto salaris
Nu gaat het echte werk beginnen! Bepaal hoeveel je nu kunt sparen van je huidige salaris. Boek iedere maand dit bedrag over naar je miljonairsrekening.

Maak je alles op?

Ja, de afgelopen maand wel, want toen zaten we met een hoop verjaardagen, en die maand daarvoor zaten we krap, omdat we net een nieuw bankstel hadden gekocht. Maar volgende maand probeer ik echt wat over te houden.
En verwacht je dat dat lukt ? De vorige twee maanden in ieder geval niet.
Ja, ik weet niet. Als er niets onverwachts gebeurt, dan lukt het deze maand misschien.
Er gebeurt altijd iets onverwachts.
Hmm, ja, dan gaat het misschien weer mis.
Inderdaad! Daarom moet je aan het begin van de maand, als je salaris net binnen is, direct je vaste spaarbedrag naar je miljonairsrekening overmaken. Dan weet je zeker dat je dit vast gespaard hebt.
En als ik dan wat wil kopen en ik heb te weinig ?.
Dan moet je die koop uitstellen.
Zoals dat bankstel ?
Ja, bijvoorbeeld. Was dat bankstel perse die maand nodig, of had dat ook later gekund ?
Het was wel een mooi bankstel. Maar ja, uitstel was niet echt een probleem geweest.
Precies! Je had die maand dus een stukje dichter bij je eerste miljoen kunnen komen.

Om zeker te stellen dat je iedere maand je vaste spaarbedrag spaart, geef je je bank (de bank waar je salaris binnenkomt) een automatische overboekingsopdracht om het te sparen bedrag over te boeken naar je miljonairsrekening. Dit doe je zo, dat het spaargeld een paar dagen na het binnenkomen van het salaris wordt overgeboekt. Met internetbankieren gaat dit heel gemakkelijk.

Mmm, zo bouw ik dus mijn eerste miljoen op. Maar ik spaar nu niet zoveel. Kan ik niet beter meer sparen ? Dan gaat het een stuk sneller.
Daar heb je gelijk in. Het is ongetwijfeld mogelijk om meer te sparen. Zonder pijn, wel te verstaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de eerste helft van je leven op een houtje te bijten. Het gaat erom, dat je geld kunt besparen. Reken eerst uit wanneer je miljonair wordt met je huidige spaargedrag. Bekijk dan waarop je geld kunt besparen. Daarna kun je dan uitrekenen hoeveel sneller je miljonair wordt.
Wat doe ik met mijn vakantiegeld ? Ik wil wel graag op vakantie.
Geen probleem. In april of mei krijg je je vakantiegeld. Dit geld kun je besteden voor je vakantie. Hiervan hoef je niets te sparen.
O, gelukkig, dan kunnen we toch gewoon op vakantie.
Ziezo, stap 2 is gezet! De automatische betalingsopdracht om een bedrag van je nettosalaris over te boeken naar je miljonairsrekening is de deur uit. En het plezierige is, dat je er bijna niets van merkt. Terwijl je gewoon lekker doorleeft, wordt er iedere maand gewerkt aan het opbouwen van je eerste miljoen.
Stap 3 : Verhoog je inzet, als je salaris stijgt
Van tijd tot tijd krijg je een salarisverhoging. Meestal eenmaal per jaar, maar het kan ook tussendoor zijn bij bijvoorbeeld een promotie. Spaar deze verhoging elke maand extra! M.a.w. verhoog het bedrag van de maandelijkse automatische overboeking naar je miljonairsrekening met deze verhoging. Als op een goed moment je maandelijkse spaarsaldo 20% van je nettosalaris is geworden, spaar dan van elke extra verhoging twee derde. Dan stijgt je uit te geven bedrag ook en stijgt je levensstandaard, terwijl je inmiddels bouwt aan je eerste miljoen.
Dan spaar ik per maand dus ineens meer ?
Ja, dat klopt. Maar het kost je geen moeite, omdat je nog niet aan je hogere salaris was gewend. En omdat je (als je eenmaal 20% van je salaris spaart) maar een deel van de verhoging spaart, ga er voor je maandelijkse inkomsten toch op vooruit. Geen centje pijn dus.
Bij een salarisverhoging krijg je dus eigenlijk een spaarversneller, die procentueel veel groter is dan de salarisverhoging zelf.
Precies! Stel je voor dat je eerst 20% van je salaris spaarde. Had je bijvoorbeeld een salarisverhoging van 3%, dan spaar je nu ongeveer 20%+(2/3 van 3%)=20%+2%=22% van je nieuwe salaris. Je spaart dus 10% sneller dan voorheen. Je hebt nu een ingebouwde spaarversneller!
En als ik een bonus krijg ?
Aan die bonus ben je niet gewend qua levensstijl. Die kun je dus gemakkelijk sparen. Zet deze direct op je miljonairsrekening. Daarmee geef je een geweldige zwieper omhoog aan je kapitaal. Die bonus begint direct rente te kweken.
Even denken: Rente op rente effect
Het opbouwen van je kapitaal bestaat uit twee elementen: sparen en rendement maken op je gespaarde kapitaal. In het begin is sparen het belangrijkste element, maar naarmate je kapitaal groeit gaat het rendement een steeds belangrijkere rol spelen. Hoe je het sparen kunt aanpakken heb je in de stappen 1 t/m 3 gezien. Het rendement dat je maakt op je miljonairsrekening is echter slechts 3% tot 4%.

Stel, dat de de rente 3% is. Als je in dat geval in het eerste jaar 100 Euro zou inleggen, dan krijg je daarover aan het einde van het jaar 3 Euro rente. Het jaar daarop krijg je 3% van 103 Euro is 3,09 Euro rente. Je kunt uitrekenen wat het effect van rente op rente is bij een ťťnmalige inleg. En je kunt uitrekenen wat het effect is van rente op rente bij een jaarlijkse inleg.

De rente stijgt dus met de jaren omdat je ook rente over de reeds uitbetaalde rente krijg. De renteformule is tamelijk ingewikkeld. Het rente op rente effect kan echter ook op een eenvoudige manier worden berekend:

Als R het rentepercentage is, dan is het getal 72 gedeeld door R ongeveer het aantal jaren, dat het duurt om je kapitaal tegen rentepercentage R te verdubbelen.

Voorbeeld 1: R= 4%, dan duurt het 72/4=18 jaar om je kapitaal te verdubbelen.

Voorbeeld 2: R=12%, dan duurt het 72/12=6 jaar om je kapitaal te verdubbelen.

In voorbeeld 2 is je kapitaal dus na 6 jaar verdubbeld, na 12 jaar verviervoudigd en na 18 jaar verachtvoudigd. Dat betekent dus dat een rente van 12% na 18 jaar een 8 maal zo hoog kapitaal oplevert als een rente van 4%.

Hiermee is het belang van een hoog rendement aangetoond. Met een laag rendement schiet het niet op richting miljoen, zeker niet na belasting.

Daarom gaan we kijken hoe je een hoger rendement kunt maken.

Stap 4 : Open een beleggingsrekening.
In stap 5 gaan we zien hoe we ons rendement kunnen verhogen met aandelen. Daarom gaan we in deze stap een beleggingsrekening openen. Daarbij willen we zo min mogelijk kosten maken. Immers, waarom zou je meer kosten maken dan nodig is. Via Beleggingsmatch kun je de goedkoopste bank of broker selecteren. Om een juiste keuze te maken  vul je het volgende in:

Beleggingsvorm: Zelf.
Profiel. Fondsen belegger.
Assortiment. Indexfondsen en trackers.

Als bedrag kun je bijvoorbeeld 10.000 euro invullen voor als je net begint. Een tweede keer kun je met een bedrag van bijvoorbeeld 50.000 euro testen of de geselecteerde brokers ook bij grotere bedragen nog voordelig zijn.

Open geen beleggingsrekening via DE GIRO. DE GIRO leent je aandelen uit aan anderen. Als DE GIRO dan failliet gaat ben je je aandelen kwijt.

Stap 5 : Verhoog je rendement met aandelen
Geld kun je beleggen op verschillende manieren. Elke manier brengt een verwacht rendement met zich mee, maar ook een verwacht risico. Hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico. Hieronder zie je de meest voorkomende manieren van beleggen:

Spaargeld. Een laag rendement en geen risico.
Obligaties. Een iets hoger rendement en een beetje risico.
Onroerend goed. Een gemiddeld rendement en een gemiddeld risico.
Aandelen. Een hoog rendement en een hoog risico.

Het gebruik van opties, futures en andere afgeleide beleggingsinstrumenten kunnen hetzij als bescherming, hetzij als speculatie worden gebruikt, maar worden hier niet meegenomen. Als bescherming kosten deze instrumenten je namelijk rendement, en in speculatie ben je niet geinteresseerd: je wilt rendement maken, maar niet gokken.

Als je je kapitaal voor een redelijk korte tijd wegzet, kun je hier niet te veel risico over lopen, omdat je anders op het moment van opname misschien net verlies hebt geleden. In jouw geval zet je je kapitaal echter voor lange tijd weg. Dat betekent dat je je op de korte termijn risico kunt permitteren. Immers, op den lange duur komt het gemiddelde verwachte rendement er toch wel uit.

Dat betekent dat je voor het opbouwen van je miljoen een beleggingsportefeuille met zo hoog mogelijk rendement wilt hebben. Dat betekent dus dat je alles in aandelen moet stoppen.

Maar kan ik dan geen eigen huis kopen ?
Jawel, je kunt wel een eigen huis kopen. Dit huis kun je 100% financieren. Je moet dan natuurlijk wel een huis kopen, zodanig dat je de woonlasten kunt dragen uit je huidige salaris.
En als ik wat heb gespaard moet ik dat natuurlijk gebruiken om mijn hypotheek af te lossen.
Nee, nee. Het gespaarde geld moet via de miljonairsrekening naar je aandelenbelegging. Daar maak je namelijk meer rendement dan bij het aflossen van je hypotheek.

Het begrip risico van hierboven is ook betrekkelijk. Het is gemeten in geld. Als de inflatie hoog zou oplopen, dan wordt de koopkracht van spaargeld minder, terwijl aandelen in ieder geval een stukje van de economie zijn en op lange termijn de inflatieeffecten in zichzelf meedragen. Immers, zowel de inkopen, de verkopen als de winsten van de bedrijven zijn onderhevig aan dezelfde inflatie. Hetzelfde geldt overigens voor onroerend goed.

Gooi maar in mijn pet. Maar hoe moet ik nu in aandelen beleggen ?
Het beleggen in individuele aandelen brengt teveel kosten met zich mee, zeker als je in het begin nog met kleine bedragen werkt. Verder is het moeilijk om je kapitaal te spreiden over veel verschillende aandelen, als je in individuele aandelen belegt. Daarom kun je het beste beleggen in beleggingsfondsen. Daarmee hoef je in de regel geen bewaarkosten te betalen. De aan- en verkoopkosten bedragen meestal een half procent of minder van het belegde kapitaal. Je spreidt daarmee je kapitaal over vele bedrijven en je neemt dus deel aan de economie als geheel.

Spreid het kapitaal over beleggingsfondsen van verschillende instellingen. Neem dan wereldwijd beleggende fondsen, of, als je je prettiger voelt bij Europese aandelen, in Europa beleggende beleggingsfondsen. Vanwege de opkomende markten in Azie is het waarschijnlijk verstandiger om ook een stuk Azie in de beleggingsportefeuille op te nemen. Een of meer hoogdividend fondsen zorgen voor een stuk stabiliteit. Kijk op het fondsenoverzicht (Morningstar) om je te oriŽnteren. Hieronder worden twee voorbeelden gegeven van een mogelijke portefeuille verdeling.

Voorbeeld portefeuille 1:
Wereldwijd beleggende aandelenfondsen 80% (spreid over bijvoorbeeld 3 fondsen)
Hoogdividend aandelenfondsen 20% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)

Voorbeeld portefeuille 2:
Europees beleggende aandelenfondsen 40% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)
Amerikaans beleggende aandelenfondsen 25% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)
Aziatisch beleggende aandelenfondsen 15% (spreid over 1 of 2 fondsen)
Hoogdividend aandelenfondsen 20% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)

In de regel kun je beleggen in een fonds in bedragen vanaf 20 Euro. Net als bij de spaarrekening kun je opdracht geven om maandelijks een vast bedrag over te maken van je miljonairsrekening naar je beleggingsfondsen. Het kan zijn dat je daarvoor een extra rekening moet openen bij de bank of instelling die het beleggingsfonds beheert. De laatste tijd echter gaan steeds meer banken ertoe over om beleggingsfondsen van verschillende instellingen aan te bieden.

Ziezo, nu heb je ook een hoog rendement geregeld door automatisch te beleggen vanaf je miljonairsrekening. Weliswaar loop je nu risico over dit kapitaal, maar omdat het voor lange tijd vaststaat, komt het hogere rendement er over een lange periode wel uit.
Ik heb nu alle stappen gevolgd, maar wat levert het me nu eigenlijk op ?
Die vraag begrijp ik. De miljonairsrekenmachine rekent uit wanneer je miljonair wordt. Deze calculator gaat er van uit dat je het hier boven beschreven stappenplan volgt en het rendement dat je op je aandelen maakt 10% is.
Stap 6 : Open een goudrekening.
In stap 6 openen we een goudrekening. Het is goed om een gedeelte van je vermogen aan te houden in goud, omdat de Centrale Banken steeds meer geld bijdrukken. Goud behoudt op de lange termijn zijn waarde, in tegenstelling tot geld, dat onderhevig is aan inflatie. De afgelopen honderd jaar is de waarde van de meeste westerse valuta zoals de US dollar, het Britse pond en de Gulden (vanaf 2000 de euro) gezakt naar enkele procenten van de oorspronkelijke waarde. De gemakkelijkste goudrekening kan (gratis) worden geopend bij Bitgold. Wanneer de rekening is geopend kun je naar believen kleine hoeveelheden goud aankopen. De kosten zijn 1% van de aankoopwaarde, ongeacht de hoeveelheid. Je kunt dus bijvoorbeeld al voor 100 euro aan goud kopen. Het goud wordt fysiek opgeslagen in een kluis naar keuze. Het gaat hier om grote en uiterst streng beveiligde kluizen, even veilig als de best beveiligde bankkluizen, maar wel buiten het banksysteem, zodat je niets te maken hebt met eventuele bankfaillissementen. Het verdient aanbeveling een kluis te nemen in een veilig Westers land en liefst buiten de Verenigde Staten van Amerika (want die hebben verreikende wetgeving, die opslaan van goud lastiger maken, en hebben in de jaren dertig van de vorige eeuw het bezit van goud al een keer verboden) en liefst buiten de Europese Unie (want als die met de euro in problemen komen weet je maar nooit of ze van overheidswege een deel van het goud gaan confisceren). De kluizen "Toronto" en "Zurich" lijken de meest veilige kluizen. "Toronto" omdat Canada het centrum van de wereldwijde goudhandel is en Canada dus zeker geen restricties aan goud zal gaan stellen en "Zurich" omdat Zwitserland zijn reputatie als betrouwbaar land voor bankzaken en edelmetalen niet zal willen verliezen.

Open de goudrekening bij Bitgold.

mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   het westen 5x failliet   |   nostredamus   |   goud en zilver   |   loonrijden   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders