Rijke pa, arme pa (vervolg)
Rijke mensen zijn niet bang om geld te verliezen. Ze investeren in zaken, die een hoog rendement opleveren, maar ook meer risicovol zijn. Rijke mensen beleggen niet in een spaarrekening van een paar procent rente. Ze willen een rendement van minimaal 8% en voor een deel van hun investeringen, waar ze iets meer aandacht aan besteden, willen ze als het even kan een rendement van pakweg 15%. De angst om geld te verliezen kost geld. Als je deze angst wilt omzeilen, kun je bijvoorbeeld voor jezelf de stelregel nemen, dat alle rendement dat je hebt gehaald op wat je nu bezit, kunt beleggen in meer renderende (en dus meestal meer risicovolle) investeringen. Als je dan dit geld verliest, ben je alleen je rente kwijt en niet je oorspronkelijke vermogen.
Rijke mensen bedenken geld. Als ze een mogelijkheid zien om geld te verdienen door iets te organiseren (waarbij het meeste werk door anderen wordt gedaan), dan aarzelen ze niet, maar pakken deze mogelijkheid aan. Als je iets leuk vindt, kun je daar ook geld aan proberen te verdienen. Dan is het eigenlijk geen werk, maar geld verdienen met je hobby. Je kunt bijvoorbeeld een website maken over een onderwerp dat je interesseert. Op die website kun je dan reclames zetten, die inkomsten opleveren. Of je kunt een webwinkel opzetten, waarmee je geld verdient naast je huidige baan. Het geld dat je hebt verdiend kun je dan investeren in hoog renderende zaken. Bijvoorbeeld in laag gewaardeerde aandelen, of in vastgoed, of in een handelsmogelijkheid, die op je pad komt.
Ontsnap aan de Rat Race. De race waarbij je steeds meer moet gaan verdienen om je steeds grotere behoefte aan goederen te bevredigen. Je gaat meer kopen, krijgt daardoor meer schulden, moet daardoor meer verdienen, moet daardoor harder werken om promotie te maken. Als je eenmaal promotie hebt gemaakt wil je weer meer bezitten en herhaalt de cirkel zich. Je blijft je leven lang hard werken en je blijft in de schulden zitten: de Rat Race.
Mensen zijn werknemer (loonslaaf), zelfstandige (vrije beroepsbeoefenaar), eigenaar van een bedrijf (waarin slechts een beperkt deel van de tijd wordt gewerkt) of investeerder. De laatste twee categorieen verdienen geld zonder (veel) te werken. Ze hebben passief inkomen gecreeerd. Passief inkomen dat groter is dan hun uitgaven. Daardoor houden ze inkomen over, wat ze weer toevoegen aan hun activa. Daardoor neemt hun inkomen uit activa weer toe en worden ze nog rijker. Als deze spiraal eenmaal is ingezet worden ze steeds rijker. De werknemer (ook de hoogopgeleide werknemer) werkt steeds harder en krijgt steeds meer schulden. Hij of zij zit gevangen in de Rat Race.

mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   het westen 5x failliet   |   nostredamus   |   goud en zilver   |   loonrijden   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders