Wanneer ben ik "binnen" ?

Hoeveel heb je nodig om "binnen" te zijn ? Dat is voor iedereen verschillend. Je hebt in ieder geval een kapitaal nodig dat zo groot is, dat het rendement hierop gelijk is aan het inkomen dat je voldoende vindt.

Als financiele onafhankelijkheid je grootste drijfveer is, dan vind je wellicht je huidige inkomen voldoende. Misschien zelfs iets minder omdat je nu ook nog een deel van je inkomen spaart. Aan de andere kant wil je misschien een hoger inkomen omdat je voorziet in de toekomst hogere uitgaven te krijgen (bijvoorbeeld door opgroeiende kinderen). Afhankelijk van je situatie kan het kapitaal, waarbij je "binnen" bent meer of minder dan 1 miljoen Euro zijn.

Als een luxe leven je grootste drijfveer is, zul je misschien een groter inkomen verlangen. In dat geval zou het kapitaal waarbij je "binnen" bent wel eens meer dan een miljoen kunnen zijn. Als je honger naar luxe onverzadigbaar is en stijgt met je inkomen, dan verandert ook het bedrag waarbij je "binnen" bent. Het gevolg is dat je in dat geval nooit "binnen" zult zijn, ook al heb je een kapitaal van 10 miljoen Euro. Hieronder kun je uitrekenen welk kapitaal je moet opbouwen om "binnen" te zijn, afhankelijk van het bedrag dat je maandelijks uit wilt geven.

Deze berekening gaat er van uit dat je tijdens het rentenieren een iets defensievere beleggingsstrategie volgt, dan tijdens het opbouwen van je kapitaal. Immers, je bent iets gevoeliger voor schommelingen, omdat je kapitaal niet meer groeit en de afname weer goed moet worden gemaakt door rendement. Aan de andere kant neemt je kapitaal in principe ook niet af en is het een lange termijn affaire. Er wordt daarom uitgegaan van een gematigd offensieve portefeuille *). Deze beleggingsportefeuille ziet er als volgt uit:

Miljonairsrekening 10%
Obligaties 33%
Onroerend goed 7%
Aandelen 50%

Het verwachte rendement van deze portefeuille is 6,6%

*) ABN AMRO Portefeuillemodel IV.

Bereken het benodigde kapitaal om "binnen" te zijn, m.a.w. dat voldoende rendement oplevert om de door jou gewenste maandelijkse uitgaven te kunnen doen.

Alle bedragen luiden in Euro's.
Er wordt rekening gehouden met de belasting 2001 box 3.


Maandelijks uit te geven bedrag:

Burgerlijke staat: gehuwd ongehuwd


Benodigd kapitaal:

mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   het westen 5x failliet   |   nostredamus   |   goud en zilver   |   loonrijden   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders