Beleggingsfondsen
Het beleggen in individuele aandelen brengt teveel kosten met zich mee, zeker als je in het begin nog met kleine bedragen werkt. Verder is het moeilijk om je kapitaal te spreiden over veel verschillende aandelen, als je in individuele aandelen belegt. Daarom kun je het beste beleggen in beleggingsfondsen. Daarmee hoef je in de regel geen bewaarkosten te betalen. De aan- en verkoopkosten bedragen meestal een half procent of minder van het belegde kapitaal. Je spreidt daarmee je kapitaal over vele bedrijven en je neemt dus deel aan de economie als geheel.

Spreid het kapitaal over beleggingsfondsen van verschillende instellingen. Neem dan wereldwijd beleggende fondsen, of, als je je prettiger voelt bij Europese aandelen, in Europa beleggende beleggingsfondsen. Vanwege de opkomende markten in Azie is het waarschijnlijk verstandiger om ook een stuk Azie in de beleggingsportefeuille op te nemen. Een of meer hoogdividend fondsen zorgen voor een stuk stabiliteit. Deze fondsen zijn gebaseerd op "waarde beleggen", dat is het beleggen in aandelen die laag zijn geprijsd als je kijkt naar de werkelijke economische prestatie van het bedrijf. Kijk op het fondsenoverzicht (Morningstar) om je te oriŽnteren. Hieronder worden twee voorbeelden gegeven van een mogelijke portefeuille verdeling.

Betaal niet teveel transactiekosten en fondskosten. Beleg waar mogelijk in indexfondsen of zogenaamde trackers. Deze fondsen volgen een aandelenindex en hebben dus veel minder interne transactiekosten dan "actief" beheerde fondsen. In de praktijk is gebleken dat actief beheerde fondsen het gemiddeld slechter doen dan "passief" beheerde indexfondsen. De beleggingsdeskundigen kosten geld, maken meer transactiekosten, en blijken in de praktijk niet in staat om de beurs te verslaan. Om ook niet onnodig externe transactiekosten te betalen (kosten die je zelf betaalt voor het aan- en verkopen van fondsen) is het goed om de kosten van de verschillende banken en brokers te vergelijken. (Kies daarbij voor beleggingsvorm "zelf", profiel "fondsen belegger" en beleggingsassortiment "indexfondsen en trackersbeleggen".) Het opvragen van informatie kost niets! Beleg niet via DE GIRO. DE GIRO leent je aandelen uit aan anderen. Als DE GIRO dan failliet gaat ben je je aandelen kwijt.

Voorbeeld portefeuille 1:
Wereldwijd beleggende aandelenfondsen 25% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)
Hoogdividend aandelenfondsen 70% (spreid over bijvoorbeeld 3 fondsen)
Goud en/of zilver 5%

Voorbeeld portefeuille 2:
Europees beleggende hoog dividend aandelenfondsen 50% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)
Amerikaans beleggende hoog dividend aandelenfondsen 25% (spreid over bijvoorbeeld 2 fondsen)
Aziatisch beleggende aandelenfondsen 20% (spreid over 1 of 2 fondsen)
Goud en/of zilver 5%

In de regel kun je beleggen in een fonds in bedragen vanaf 20 Euro. Net als bij de spaarrekening kun je opdracht geven om maandelijks een vast bedrag over te maken van je miljonairsrekening naar je beleggingsfondsen. Het kan zijn dat je daarvoor een extra rekening moet openen bij de bank of instelling die het beleggingsfonds beheert. De laatste tijd echter gaan steeds meer banken ertoe over om beleggingsfondsen van verschillende instellingen aan te bieden.

mijn eerste miljoen   |   waardeinvest   |   het westen 5 x failliet   |   nostredamus   |   goud en zilver   |   loonrijden   |   ict top jobs   |   koopeiland   |   weekfolders